torsdag 24. mars 2011

Vietnamiiii

Da var vi kommet til 24. mars og det er helt utrolig rart å tenke på at vi snart er ferdige med studiet og skal reise i fra Hoi An. Vi merker at vi føler oss mer og mer hjemme her.

Etter å ha bodd i denne byen i sju uker har vi blitt kjent med flere av innbyggerne. Vi stopper ofte opp på gaten og prater med tailor-damene ”våre”. For noen uker siden blei vi invitert med på fjelltur med Qiu og venner av henne. Så lørdagsettermiddag dro vi en hel gjeng (7 fra Kulturstudiet og 4 vietnamesere) med buss til Bá Ná Hills. Her tok vi gondol opp de 1500 meterne til toppen (det var ikke snakk om noe ”norsk-gå-opp-og-bli-varm-og-sliten-tur” for å si det sånn). På toppen lå et hotell hvor vi fant dyner (hurra!) – og det var ganske greit siden det var KALDT. Vi spiste en deilig middag på ordentlig vietnamesisk vis som Qiu hadde tatt med. Det var en morsom gjeng som var på tur, så det blei en finfin kveld med mye latter. På hotellområde satt det noen thailandske arbeidere og koste seg med reggeamusikk og øl. Vi fikk en lapp med : WOuld you mind joining us? Underskrevet med The Thai artists. Vi blei selvsagt med og fikk høre om et gigantisk byggeprosjekt litt lenger opp på Bá Ná Hills som de var med på. Vi blei invitert med på sightseeing dagen etter og fikk en snikkikk på det gigantiske, 9 mnd lange byggeprosjektet som skulle resultere i en fransk landsby og et gigaslott. Slottet skulle bli et Family Entertainment Castle med Disneyland, skøytebane og karuseller – utrolig! Utviklingen av turismen i distriktet her er ENORM. Vietnam går i Kina sine spor når det gjelder entertainment parks og festligheter. Det var en veldig spesiell opplevelse å være på tur med Qui og vennene hennes. Vi var litt spent på hvordan det ville bli, men merka fort at vi er så like! Vi har snakka om å få til en ny tur til Cham Islands om noen uker. Håper vi får til det.

Forrige uke var vi på to field trips. Den første gikk til Danang og temaet var utviklingsplanene for byen. Mr. Hook (høhø..) fortalte oss om hvordan innbyggerne blei forflyttet for å kunne bygge et nytt og moderne bysentrum. Rundt byen bygges det hundrevis av nye, luksuriøse beach resorts med bassenger, golfbaner og casinoer. Alt er lagt opp til en strøm av turister som kan komme å ”oppleve” Vietnam innenfor 100 kvm… for en utvikling…. (merker at jeg blir mer og mer skeptisk til utvikling bygd på turisme). Den andre field trip-en gikk til ei lita øy rett utenfor Hoi An med en landsbybefolkning. Her hadde en fransk arkitekt bygd et ”mini- resort” hvor turister kan komme å se the rural side of Hoi An på en sustainable måte. Vi var de første som kom til øya og fikk se på prosjektet og jeg synes det virker bra. Vi fikk se hvordan de dyrket peanøtter og vevde tepper. Etterpå fikk vi lokalmat ved bassengkanten i solnedgangen på resortet. Veldig vakkert!

Torsdagsmorgen (04.00) fløy vi opp til Hanoi og tok bussen videre til Halong Bay. Vi var en gjeng på 13 stk som var med på båtcruise, kajakkpadling, grottevandring og bading. Vi overnatta på båten etter en kveld med karaoke med tourguiden. Lørdag var vi på sykkeltur på Cat Bá Island og hadde strandkos på ettermiddagen/kvelden før vi sjekka ut utelivet på øya. Det var ikke så mye å skryte av, men vi hadde en artig kveld likevel. Halong Bay er veldig vakkert med helt fantastisk natur. Nå er det veldig mange turister og båter og derfor er området blitt ganske forurenset, men eg synes absolutt at det var verdt besøket.

Denne uka har vært veldig travel med flere forelesninger og flere hundre sider med fagstoff å lese hver dag. Nå har vi også kommet i gang med gruppeoppgaven. Jeg merker at det er ganske utfordrende. Særlig nå i oppstartsfasen hvor vi prøver å forme en problemstilling som vi alle skal være enige om. Men etter mange timer med diskusjoner, har vi nå valgt oss ut et tema som jeg tror blir veldig interessant å jobbe med: Gender, children and work. Vi skal gjennom semi-strukturelle intervjuer med arbeidere i butikker, taxisjåfører og hotellresepsjonister undersøke hvordan kjønnsrollene er i fht barn og jobb. Hvor lang er permisjonen? Har menn rett på permisjon? Hvem passer på barnet og hvem jobber? Det skal bli bra å komme ordentlig i gang.

I morgen reiser vi opp til Hanoi igjen og Backstreet Boys-konsert på lørdag. Vi er en stor gjeng fra Kulturstudier som drar, så tenker det skal bli god steming! Vi gler oss J

3 kommentarer:

  1. Her var det mye spennende å lese. Det er imponerende hvor flinke dere er til å benytte alle muligheter til å oppleve ulike sider av Vietnam!
    Kos dere measse den siste tida :)

    SvarSlett
  2. Må bare unnskylde oss selv for at vi er blitt litt språkforvirra her nede... Når studiene går på engelsk, daglige samtaler går på norsk (i tilllegg til litt svensk og dansk) hva gjør man da når man skal diskutere skole i de daglige samtalene? Håper dere skjønner hva vi mener likevel;p

    SvarSlett
  3. Vi er så skilled :) at vi forstår alt....Men bilde, jenter, bilde!!!

    SvarSlett